Je uitstraling doet er wel degelijk toe!

Nog voordat jij iets hebt kunnen zeggen of hebt kunnen doen, roep jij al een gevoel bij een ander op. Het gedrag van de ander wordt hierdoor beïnvloed. De hele dag door interpreteren wij het beeld dat iemand neerzet en gaan ervan uit dat het uiterlijk van de persoon ook het innerlijk vertegenwoordigt. Op basis van deze eerste indruk maken we een keuze in hoe we ons opstellen. Je uitstraling doet er dus wel degelijk toe. Het speelt een belangrijke rol in je dagelijks leven.

Uit meerdere onderzoeken is naar voren gekomen dat je meer voor elkaar krijgt als je een aantrekkelijker beeld neerzet. Nou denk je waarschijnlijk meteen aan Doutzen. Ik heb goed nieuws voor je, want ook als je geen Doutzen bent, kan je wel degelijk een aantrekkelijk beeld van jezelf neerzetten. Een aantrekkelijke beeld heeft niets te maken met uiterlijke schoonheid maar baseert zich voornamelijk op een kloppend beeld dat jij van jezelf neerzet. Het gaat er juist om dat je innerlijk en uiterlijk in harmonie zijn en elkaar versterken.

De harmonie ontstaan wanneer je houding, je mimiek, je kledingstijl, een juiste kapsel, accessoires en eventueel make-up in evenwicht zijn met je natuurlijke karakteristieken en je persoonlijkheid. Wanneer je dit hebt, wordt je innerlijk juist vertegenwoordigd door je uiterlijk. Wanneer dat niet het geval is geef je dus een onjuist signaal af van wie jij daadwerkelijk bent. Dit is voor anderen zichtbaar en voelbaar. Hierdoor kan je misschien minder makkelijk contact maken met anderen of je merkt dat je niet serieus wordt genomen.

Hoe kan jij ervoor zorgen dat het innerlijk en uiterlijk in harmonie zijn?
Ga maar eens voor jezelf na, ben jij jezelf of neem je een rol aan? Hoe is je houding, sta jij rechtop als jij iets vertelt of hangen je schouders omlaag? Draag je kleding waar jij je lekker in voelt of voelt de kleding die jij draagt als een uniform? Ben jij helemaal jij met je kapsel en eventueel je make-up? Klopt je uiterlijk wel met je innerlijk?

Vroeger kreeg ik vaak te horen dat ik arrogant en afstandelijk was, mensen spraken mij zelfs op straat aan om te zeggen dat ik meer moest lachen. Ik dacht toen laat me lekker met rust of ik lachte dan even geforceerd.  Ik droeg toen veel zwarte kleding, mijn kledingsmaak was vrij formeel, met jurken, kokerrokken, bloesjes, colbertjes, etc. Daarnaast zorgde ik er ook voor dat mijn schoenen, tas en sieraden op elkaar afgestemd waren. Mijn kledingstijl paste toen prima bij de rol die ik mij toen had aangemeten. Ik lachte weinig en keek altijd heel serieus. Mensen reageerde vaak ook afstandelijk naar mij of durfde eigenlijk niets te zeggen vanwege mijn harde vertoning. Ik kon niet echt contact maken met anderen en mijn vriendschappen bleven vrij oppervlakkig.

Nu krijg ik juist te horen dat ik zo toegankelijk en vriendelijk ben en dat mensen zich heel vertrouwd bij mij voelen. Ik maak nu juist makkelijk contact en heb veel hechter vriendschappen als ik dat nu zo analyseer dan besef ik dat het enige verschil is, dat ik dichterbij mijzelf ben gekomen. Hoe ik dit heb gedaan is doordat ik kleding ben gaan dragen welke bij mijn stijltype past, ook ben ik veel meer kleur gaan dragen, mijn haar is nu een stuk lichter. Mijn outfits zijn nog steeds matchend alleen is het allemaal wat minder ‘perfect’. Ik heb nu ook geen rol meer die ik denk te moeten vervullen maar ben gewoon Ivana en what you see is what you get. Ik lach nu veel meer en zie er relaxed uit. Mijn uiterlijk vertegenwoordigt nu mijn innerlijk, wie ik ben en waar ik voor sta.

Mocht jij dit ook graag willen of hier meer over willen weten, neem dan contact met mij op.