Jij bent (niet) wat je denkt!

Ben jij wel eens afgehaakt omdat je dacht dat je iets niet kon? Dat je niet goed genoeg was? Dat iemand anders beter is dan jij? Of heb jij wel eens iets uitzonderlijks bereikt waarvan je in de eerste instantie dacht dat jij het niet kon? Dit heeft te maken met je overtuigingen (beliefs).

Je hoofd zit vol met overtuigingen, het zijn de grootste motivators om iets te doen of juist niet te doen. Wat jij over jezelf en de wereld gelooft, komt voort uit je overtuigingen. Je kan dus wel zeggen dat onze overtuigingen een sterke invloed hebben op ons gedrag, denkwijze en wereldbeeld. Alleen kopt dit beeld eigenlijk wel en heeft het ook maar iets met de realiteit te maken? Het antwoord is dus nee, de gedachtes en overtuigingen die jij hebt, hebben soms helemaal niets met de waarheid te maken.

Je vraagt je nu misschien af: hoe kom ik aan mijn overtuigingen?

Je overtuigingen krijg je mee via de opvoeding, rolmodellen, ervaringen en eventuele trauma’s. Sommige overtuigingen zijn cultuurgebonden of krijgen je mee van je ouders. De belangrijkste overtuigingen worden gevormd in de jonge jaren. Als jij jong ben geloof jij namelijk wat anderen (over je) zeggen omdat jij geen andere ervaring hebben. Door hierin te geloven gedraag jij je ook naar de overtuigingen. Als jij van jongs af aan te horen hebt gekregen dat jij slecht bent in rekenen dan ben jij dat gaan geloven. Jij zal later ook nooit een baan zoeken met een wiskundige achtergrond. Jij bevestigt steeds dat jij slecht bent in rekenen doordat je dat gelooft, hierdoor krijg jij slechte resultaten en daarmee wordt het geloof en je overtuiging nog flink bevestigd. Waardoor een self fulfilling prophecy ontstaat. Doordat je overtuiging zo sterk is en jij er dus zo erg in gelooft zie je ook niet dat het anders kan.

In het bovenstaand voorbeeld heb ik het over een belemmerende overtuiging, maar ik heb goed nieuws! Wij hebben ook positieve overtuigingen en deze overtuigingen wil je eigenlijk zo veel mogelijk hebben. Met positieve overtuigingen kan jij alles bereiken wat jij wilt. Als jij gelooft dat jij juist iets wel kan of dat mensen het fijn vinden dat jij er bent of dat jij wel goed genoeg bent, dan zal je ook succesvoller zijn. Aangezien jij bent wat je gelooft over jezelf, dan kan je maar beter iets leuks over jezelf geloven.

Wanneer je nieuwe en onbekende dingen onderneemt, zullen de belemmerende overtuigingen nog ergens in je gedachten sluipen. Zorg er dan voor dat je voor elke belemmerende overtuiging 3 tot 5 positieve overtuigingen hebt en ga dan vooral ook het interne dialoog aan met jezelf.

Vroeger vond ik mijzelf nooit goed genoeg. Je zou het niet op het eerste gezicht zeggen, maar ik was vrij onzeker in mijn werk. Mijn belemmerende overtuiging is gecreëerd toen ik 6 jaar oud was. Ik werd op school altijd vergeleken met mijn zus, mijn zus is een hele slimme dame en was echt een boekenwurm. Ik was totaal het tegenovergesteld van haar, ik speelde graag buiten, was altijd aan het kletsen en vond boeken niet zo interessant. Op school kreeg ik altijd te horen: ‘jij bent niet zo slim als je zus’ of ‘je zus haalt altijd hogere cijfers dan jij’ of ‘heb jij een 8 gehaald, het had ook een 9 kunnen zijn’ en ik kan zo wel even doorgaan. De overtuiging dat ik niet goed genoeg was, werd zo lekker gevoed. Pas toen ik bezig was met mijn coachopleiding werd ik mij bewust van deze overtuiging. Toen ik merkte in hoeveel dingen deze overtuiging mij belemmerde, heb ik de positieve overtuigingen ingezet. Nu een paar jaar later geloof ik deze overtuiging niet meer want het is gewoon niet waar. Ik ben namelijk wel goed genoeg! Als de eigenwijze overtuiging toch weer ergens stiekem op komt dan ga ik het gesprek met mijzelf aan.

Mocht jij met jou belemmerende overtuigingen aan de slag willen gaan en er meer over willen weten, neem dan contact met mij op.