If you wouldn’t say it to a friend, don’t say it to yourself

Een interne criticus, wij hebben er allemaal 1!  Ik weet zeker dat jij er ook een hebt en dat jij er ook nog vaak naar luistert. Heb jij wel eens een briljant idee of een oplossing voor iets bedacht? Heb je dan ook dat in je hoofd 100 vragen voorbij komen zoals, maar hoe ga jij dat dan doen, alsof anderen dat al niet bedacht hebben, jij bent hier echt niet goed genoeg in, jij weet hier echt niet alles over, is dit echt het beste wat jij in huis hebt? En ik kan denk ik zo wel even doorgaan.

Afgelopen weekend zat ik bij een training en een van de opdrachten was dat ik de dingen die mijn interne criticus tegen mij zegt op moest schrijven.  Ik kan je vertellen dat was best een lijstje. Daarna moest ik dit tegen een andere deelneemster, die ik niet kende, zeggen. Dat voelde heel ongemakkelijk… Terwijl ik dit aan het doen was, kon ik mijzelf maar 1 vraag stellen: Waarom zeg ik dit tegen mijzelf terwijl ik dit nooit, maar dan ook echt nooit, tegen een ander zou zeggen? Hoe komt het toch dat wij zo hard zijn voor onszelf terwijl er maar 1 van onszelf is? Wij doen ons best om aardig te zijn voor de ander, maar aardig zijn voor jezelf, ho maar.

Waar komt die interne criticus dan toch vandaan zal je wel denken? Nou dat zijn onze hersenen die ons willen behoeden voor het onbekende. Onze hersenen slaan de dingen op die ons bekend zijn en doen hun best om het bekende ook vooral zo te houden. Op het moment dat wij iets willen doen wat nieuw, onbekend of out of the comfortzone is gaan de alarmbellen af in onze hersenen. Die alarmbellen, juist ja, dit is onze interne criticus. Door naar je interne criticus te luisteren blijft alles lekker veilig. Wat je alleen niet ziet is dat je dan ook niet meer groeit, want je blijft de bekende, veilige dingen doen. Wanneer jij hier echter weet uit te stappen en jij je interne criticus het tegendeel bewijst, dan groei jij. Met het resultaat dat jij echt alles kunt bereiken wat jij wilt.

Met dit inzicht heb ik besloten om op de momenten dat de interne criticus weer los gaat, het volume van de stem op mute te zetten of om mijn interne criticus keihard het tegendeel te bewijzen.

Heb jij ook zo een interne criticus? Hoe ga jij er eigenlijk mee om? Wat doe jij als het helemaal los gaat in je hoofd?

No Comments

Leave a Reply