Het gaat niet snel genoeg!

Het gaat niet snel genoeg! Ik wil het al bereikt hebben! Dit hoor ik regelmatig voorbij komen en dan vraag ik me af hoe het toch komt dat we zo ongeduldig zijn? Alles lijkt gisteren gerealiseerd te moeten zijn. Wij zijn namelijk zo gewend alles direct voor elkaar te krijgen. Wij lijken wel een stel verwende nesten…

Maar goed, vind je het gek. Als je tegenwoordig een filmpje wilt kijken dan kan dat meteen, je gaat Netflix op en zoekt een film uit. Je hoeft niet meer te wachten totdat het op een bepaalde tijd, op een bepaalde zender komt en dan ook nog de reclames kijken, nee joh die spoel je gewoon door. Als je iets wilt hebben, bestel je het en het wordt de volgende dag bezorgd. Als de bestelling een dag later komt, is dat al reden voor drama en paniek. Je hangt direct aan de lijn met de klantenservice want ja, je moet het echt vandaag hebben!

Dit is de wereld waarin wij leven. Wij zijn niet gewend dat dingen tijd nodig hebben. Een carrière bouw je niet in 1 dag, daar doe je jaren over. Als je net aan je nieuwe baan begint, dan verwacht je van jezelf dat je alles binnen de kortste keren door hebt en dat je meteen succes behaalt en als het helemaal meezit ook nog promotie maakt. In werkelijkheid gaat het anders, je moet je bewijzen, je moet groeien als mens en je moet soms op je bek gaan en weer opstaan om te groeien. Dat heeft de ander waar jij tegenop kijkt ook moeten doen, alleen zie je dat harde werken wat er achter zit niet. Ons wereldbeeld wordt natuurlijk ook gekleurd door de social media waarin je alleen maar leuke dingen van mensen ziet. Je ziet op LinkedIn dat iemand promotie heeft gemaakt, maar wat je niet ziet is wat iemand er voor heeft moeten doen of laten. Bij een ander lijkt alles sneller te gaan dan bij jou.

Afgelopen vrijdag is mijn website live gegaan en dat voelt fantastisch. De reacties zijn overweldigend en ik ben zo blij dat mijn bedrijf vertegenwoordigd is in de digitale wereld. Wat de meesten niet weten is de strijd die ik met mezelf heb gevoerd om de site online te krijgen. Hoe vaak ik niet kon slapen omdat ik niet wist hoe ik dit moest doen, waar ik mee moest beginnen en beter nog wat ik erop moest vermelden. Ik dacht ook, die site dat kan ik vast zelf wel bouwen. Nou ik kan je aanraden om dat werk over te laten aan de echte vakmensen. Ik ben tegen mijn beperkingen opgelopen, ik weet nu dat ik zelf niet een site moet willen bouwen. Ik had wel 3 weken nodig om tot dit inzicht te komen. Om dan maar niet te beginnen over de onzekerheid die opspeelt bij het maken van besluiten over de inhoud. Is dit wel goed genoeg? Past die ene foto wel? Dekt de tekst de lading? Is het wel leuk geschreven en ga zo maar door. Je kunt je voorstellen dat dit proces flink langer heeft geduurd dan gepland. De tijd die ik nodig had om dit neer te zetten was het meer dan waard. Het heeft mij nieuwe inzichten opgeleverd, mijn ideeën hebben kunnen rijpen en de kwaliteit van de inhoud is beter geworden.

Heb je ook iets dat je liever gisteren dan vandaag bereikt wilt hebben? Vraag jezelf wat dan af wat jij ervoor over hebt? Als iets belangrijk voor je is dan zal je er ook iets voor moeten doen en laten. Je zal ergens pijn moeten voelen, je zal onzeker zijn en een paar keer willen stoppen bij tegenslagen. Als je dan juist door gaat, dan leer je, dan groei je en dan bereik je je doelen. Wanneer je dan eindelijk over de finishlijn rent, dan komt ook het besef van de waarde van je inzet, opoffering en resultaat.