Freedom is a state of mind

Nadat ik mijn baan had opgezegd en er eindelijk tijd vrij kwam voor het oprichten van mijn bedrijf merkte ik een bepaalde onrust. Hoewel ik bezig ben met iets wat ik het allerliefste doe, merkte ik dat het omgaan met die zo gewenste vrijheid toch een beetje een struggle was. Het leek alsof ik niet kon genieten van het feit dat ik kon doen en laten wat ik wilde. Het voelde alsof ik iets nodig had om aan mijzelf te verantwoorden wat ik aan het doen was. Het leek erop dat in mijn beeld het werken bestond uit dingen die je eigenlijk niet zo leuk vindt.

Het is toch best gek dat wanneer wij de vrijheid eindelijk hebben, wij er niet mee om lijken te kunnen gaan?!? Nu kan ik bepalen wat ik wil doen, mag ik mijn tijd indelen en toch merk ik dat ik heel hard ben voor mijzelf en ik niet het gevoel heb dat ik werk of stappen maak terwijl dat zeker wel het geval is. Het gaat hier eigenlijk niet alleen om het omgaan met je vrijheid maar ook om het loskomen van je beelden, verwachtingen en de maatschappelijke verwachtingen.

Ik geef je hierbij mijn 3 tips hoe je hiermee om kan gaan:

Geef jezelf de tijd:  Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. Ja, ik weet dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Want ja, ik snap het, jij wilt natuurlijk Rome gewoon in 1 dag bouwen en verwacht van jezelf dit ook gewoon te doen. Als het dan niet lukt, dan ben je teleurgesteld en denk je fuck this shit. Om je dit teleurstellende gevoel te besparen geef ik je hier mijn belangrijkste inzicht. Als ik hiermee struggel dan geef ik mijzelf de tijd om niets te doen en zoals the amazing O (Oprah natuurlijk) dat zegt, get still. Want juist in de stilte en het niets doen kom je tot de kern van wie je bent en wat jij wilt.  De volgende stap of de juiste stap of wat dan ook, dient zich dan juist aan.

Geniet van het uitzicht: ik gooi er nog een cliché in…het gaat er niet alleen om de top van een berg te bereiken maar het gaat juist om het genieten van het uitzicht terwijl je onderweg bent. Enjoy the ride! Wij staren ons maar blind op het verdienen van een bepaald bedrag, op het halen van aantal likes, op het reizen naar verre landen. In hoeverre leef jij in het moment en geniet je van je successen en de mooie dingen die wel goed gaan en fijn zijn. Leef in het nu, geniet van je successen en leer van je setbacks, alleen dan ga je vooruit.

And the last but not least….gooi je torenhoge verwachtingen overboord. Je hoofd zit vol met gedachtes, verwachtingen van jezelf maar ook met de verwachtingen die jij denkt dat de ander van jou heeft. Snap je het nog? Wij denken dat mensen iets van ons verwachten maar is dat ook daadwerkelijk zo? Heeft iemand ooit tegen jou gezegd dat jij een grote mensen huis moet hebben zodat jij meetelt in de maatschappij? Ik noem maar wat he? Maar heeft iemand dit tegen jou gezegd? “Lieve Sophie, pas als je een grote mensen huis hebt tel jij mee” Ik denk het eigenlijk niet. Hoe komt het dan toch dat wij ons blindstaren op dit soort dingen? Hoezo een grote mensenhuis als jij het ook naar je zin hebt in je knusse appartement. Ik hoop dat ik je hiermee heb getriggerd om na te denken over de verwachtingen die jij hebt. Heb zo min mogelijk verwachtingen, zo voorkom je teleurstelling.

No Comments

Leave a Reply