Feel the fear and do it anyway

Als startend ondernemer komen regelmatig mijn angsten de kop op steken. Dan hoor ik weer dat fijne interne stemmetje een partij kritisch zijn. Dan komen dingen voorbij zoals: dit kan je niet, de anderen zijn veel beter dan jij, jij ben niet goed genoeg, waarom zou jou dit lukken? Herken jij dit ook?

In het begin drukte ik bewust mijn angsten weg waardoor mijn angsten onbewust best veel aandacht van mij kregen. En in het kader van ‘alles wat je aandacht geeft groeit’ werden mijn angsten dus ook groter en groter. De angsten werden zo groot dat ik dacht dat ik maar gewoon beter ergens kon gaan solliciteren en dat het ondernemen niets voor mij is. Gelukkig, heel gelukkig wist ik mijzelf te herpakken en dacht ik: hey als ik mij nou ga focussen op de mogelijkheden die ik heb, dan ga ik als ondernemer groeien en zal mijn bedrijf met mij mee groeien.

Onze primaire reactie is toch om de negatieve gevoelens te onderdrukken maar wat jij eigenlijk het beste kan doen is de negatieve gevoelens te omarmen en te accepteren. Ik heb besloten om dit met mijn angsten te doen, want hell yeah het is best spannend om je baan op te zeggen en te beginnen met heel iets nieuws.

Ik geef jullie hierbij de tips hoe ik hiermee omga:

Omarm je negatieve gevoelens zoals angsten, onzekerheid, etc. Wanneer de angst of belemmering de kop op steekt, zeg dan letterlijk tegen jezelf, oke (in dit geval) angst ik voel dat jij er bent, ook jij mag er zijn en meedoen, dank je wel. Hierdoor accepteer jij je angst en dat kost je vaak maar 1 a 2 minuten in plaats van dagenlang down zijn. Nadat je dit hebt gedaan, kan je verder op zoek naar de mogelijkheden en/of hulpbronnen die jij nodig hebt om alsnog te doen wat jij wilt doen.

Wat voor gedachte is het? Stel jezelf de vraag of je gedachte joyfull of usefull is? Als dit niet het geval is, wat heb je dan aan zulke gedachte? De negatieve gedachtes houden je alleen maar bezig en zorgen ervoor dat jij steeds verder verwijderd raakt van je doel.

Doe toezeggingen terwijl je nog niet weet hoe je iets ga doen. Hiermee creëer je een stok achter de deur om iets te gaan doen, wat je toch best spannend vindt. Een tijdje geleden kreeg ik de vraag of ik een hele dag een training wilde overnemen en ik zei meteen JA, zonder na te denken. Nadat ik de JA eruit had gegooid dacht ik shit hoe ga ik dit nu doen? Het was de drukste week die ik mij maar kon voorstellen. Mijn man was op reis en ik was alleen met de kids met een overvolle agenda. Maar hey ik heb het mooi wel gedaan. Voordat de training begon dacht ik even shit waar begin ik aan maar ik zei tegen mezelf: “FUCK IT en doe het gewoon”. Zoals je kunt raden was dit een van de mooiste ervaringen. In dit kader zeg ik dan ook feel the fear and do it anyway!

No Comments

Leave a Reply