Ben jij een troublemaker of een troubleshooter?

Wij denken vaak dat wij een troubleshooter zijn maar wat blijkt, vaak zijn wij juist een troublemaker. Misschien helpt het even als ik je wat meer uitleg geef over de termen. Een troublemaker is iemand die moeilijkheden veroorzaakt en een troubleshooter is iemand die moeilijkheden oplost.

Stel, jij wordt voor een opdracht ingehuurd door een klant. Jij wilt de opdracht natuurlijk zo goed mogelijk doen dus stel jij zo ongeveer 100 vragen. Terwijl jij bezig ben met de opdracht, check jij steeds bij je klant of jij op de goede weg zit. Jij denkt zo goed bezig te zijn want jij stelt vragen en jij wilt natuurlijk ook indruk maken op je klant. Probeer je eens te verplaatsen in de klant. De kans is groot dat je klant denkt: oh my god…betaal ik hier nou voor, ik had dit beter zelf kunnen doen. Al die vragen en in de tijd dat ik die aan het beantwoorden ben, had ik de klus zelf ook kunnen klaren. Als ik iemand inhuur en er veel geld voor neertel dan mag ik toch wel wat verwachten qua zelfstandigheid en kennis. Dit is eigenlijk helemaal niet de indruk die jij wilt wekken bij je klant.

Hoe kan ik het dan beter aanpakken zal jij nu misschien denken? Of jij denkt misschien dat jij helemaal geen vragen kan stellen. Niets is minder waar, als jij een troubleshooter wilt zijn dan kan jij natuurlijk wel vragen stellen, maar bedenk goed welke vragen jij wilt stellen. Zorg er vooral voor dat jij over het antwoord na hebt gedacht en bespreek dit dan met je opdrachtgever. Een echte troubleshooter bedenkt overal een of meerdere passende oplossingen voor. Hiermee laat jij zien dat jij over de kwestie na hebt gedacht, maar dat input vanuit je klant gewenst is. Je creëert hiermee een situatie waarin jij je klant echt ontzorgt omdat jij oplossingen aandraagt waar je klant alleen op hoeft te reageren. Op deze manier laat je duidelijk je meerwaarde zien.

Jij kunt jezelf natuurlijk wel afvragen of jij altijd een troubleshooter kan zijn? Soms moet jij wel een troublemaker zijn. Bijvoorbeeld om een verandering teweeg te brengen. Het is natuurlijk niet altijd leuk om dingen die beter zouden kunnen bloot te leggen. Daarmee kun je extra werk voor je klant creëren of zelfs weerstand. Soms is het simpelweg wel nodig om zaken zichtbaar te maken. Het punt is om het niet daarbij te laten maar vooral om in de verlengde daarvan je troubleshooter skills in te zetten en mogelijke oplossingsrichtingen aan te reiken.

Beide rollen kunnen nuttig zijn. Kies bewust welke rol jij inzet, probeer het uit en kijk waarmee jij het beste resultaat behaalt.